24 lipca 2013

Śledzie w oleju z porem i papryką

Świetnie prezentują się na stole i jeszcze lepiej smakują. Koniecznie wypróbujecie! Polecam!


Składniki:
1/2 kg płatów śledziowych
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
kawałek pora
kolorowy pieprz świeżo mielony
kilka ziarenek ziela angielskiego
olej

Śledzie moczę w wodzie, aby nie były bardzo słone. Następnie odsączam na papierowym ręczniku i kroję w ukośne paseczki. Wrzucam do miski.
Dodaję drobno pokrojoną cebulę oraz pokrojoną w cieniutkie i małe paseczki paprykę. Pora również drobno kroję i przekładam do miski.
Wrzucam ziarenka ziela angielskiego, mielę nad miską pieprz i wszystko delikatnie mieszam łyżką.
Zalewam olejem. Używam tyle oleju, aby pokryć śledzie.
Odstawiam na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam sałatki śledziowe, a ta wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. A smakuje...mniam! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się wspaniale! :) Chyba zawitają na moim świątecznym stole w tym roku. A jakiego oleju do nich dodajesz? Bezsmakowy - rzepakowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam rzepakowego. Polecam, bo są naprawdę pyszne!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...