Składniki:
1/2 kg płatów śledziowych
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
kawałek pora
kolorowy pieprz świeżo mielony
kilka ziarenek ziela angielskiego
olej
Śledzie moczę w wodzie, aby nie były bardzo słone. Następnie odsączam na papierowym ręczniku i kroję w ukośne paseczki. Wrzucam do miski.
Dodaję drobno pokrojoną cebulę oraz pokrojoną w cieniutkie i małe paseczki paprykę. Pora również drobno kroję i przekładam do miski.
Wrzucam ziarenka ziela angielskiego, mielę nad miską pieprz i wszystko delikatnie mieszam łyżką.
Zalewam olejem. Używam tyle oleju, aby pokryć śledzie.
Odstawiam na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Uwielbiam sałatki śledziowe, a ta wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńA smakuje...mniam! Polecam!
OdpowiedzUsuńPrezentują się wspaniale! :) Chyba zawitają na moim świątecznym stole w tym roku. A jakiego oleju do nich dodajesz? Bezsmakowy - rzepakowy?
OdpowiedzUsuńUżywam rzepakowego. Polecam, bo są naprawdę pyszne!
Usuń