Miał być zupełnie inny obiad, ale że została mi kapusta pekińska, musiałam coś z niej zrobić.
Jeśli będziecie je przygotowywali z kapustą pekińską, przygotujcie sobie duże liście. Ja niestety dysponowałam dość małymi dlatego powstało tylko 6 sztuk.
Składniki:
kapusta pekińska
100g kaszy gryczanej
15 dag pieczarek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
szklanka wody
sól
pieprz
Pieczarki obieram i drobno kroję, a następnie podsmażam kilka minut na oleju ( zmienią swą objętość, ale mają pozostać jędrne).
Dodaję ugotowaną kaszę, doprawiam solą i pierzem, mieszam, chwilę razem smażę.
Liście kapusty wkładam na chwilę do wrzątku.
Na każdy liść nakładam trochę farszu, zawijam.
Gołąbki przekładam do głębokiej patelni, zalewam wodą i duszę ok. 1 godziny ( w razie potrzeby podlewam wodą). Na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy i kilka chwil jeszcze gotuję.
Smacznego!
Nie próbowałam jeszcze takich gołąbków, ale podejrzewam, że mogłoby mi smakować :)
OdpowiedzUsuń