13 lipca 2013

Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami w kapuście pekińskiej

Nic nie zastąpi prawdziwych mięsnych gołąbków, ale te również są bardzo smaczne.
Miał być zupełnie inny obiad, ale że została mi kapusta pekińska, musiałam coś z niej zrobić.
Jeśli będziecie je przygotowywali z kapustą pekińską, przygotujcie sobie duże liście. Ja niestety dysponowałam dość małymi dlatego powstało tylko 6 sztuk.


Składniki:
kapusta pekińska
100g kaszy gryczanej
15 dag pieczarek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
szklanka wody
sól
pieprz

Pieczarki obieram i drobno kroję, a następnie podsmażam kilka minut na oleju ( zmienią swą objętość, ale mają pozostać jędrne).
Dodaję ugotowaną kaszę, doprawiam solą i pierzem, mieszam, chwilę razem smażę.
Liście kapusty wkładam na chwilę do wrzątku.
Na każdy liść nakładam trochę farszu, zawijam.
Gołąbki przekładam do głębokiej patelni, zalewam wodą i duszę ok. 1 godziny ( w razie potrzeby podlewam wodą). Na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy i kilka chwil jeszcze gotuję.

Smacznego!
 

1 komentarz:

  1. Nie próbowałam jeszcze takich gołąbków, ale podejrzewam, że mogłoby mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...