14 maja 2012

Kebab w picie

Obiad zamówiony przez Męża ;)
Domowy kebab jest zdecydowanie lżejszy i smaczniejszy od tego zakupionego na mieście. Przyprawę do kebaba kupuję zawsze na Jarmarku Dominikańskim.



Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
czerwona cebula
dwa pomidory
2 ogórki gruntowe
3 liście sałaty lodowej
dwie łyżeczki przyprawy kebab turecki
łyżka oliwy
opakowanie pity
gotowy sos ostry do kebaba

Na sos czosnkowy:
3 ząbki czosnku
pół szklanki jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
1 ogórek gruntowy
sól
pieprz

Przygotowanie kebabowego obiadu zaczynam od zrobienia sosu czosnkowego. Do miseczki wlewam jogurt, wciskam czosnek oraz dodaję startego na drobnych oczkach ogórka. Doprawiam łyżką majonezu, solą i pieprzem i dokładnie mieszam.
Mięso kroję na cieniutkie paseczki, posypuję przyprawą, wlewam łyżkę oleju i dokładnie mieszam, następnie odstawiam do lodówki na min. 1 godzinę. Po tym czasie mięso przekładam na suchą patelnię i podsmażam na małym ogniu aż będzie suche i dobrze usmażone. Trwa to ok. 20 minut.
Sałatę rwę na kawałki, pomidory, cebulę oraz ogórka kroję na kawałki.
Chlebki pita przygotowuję wg przepisu na opakowaniu (zwykle je piekę), rozkrajam, smaruję jedną stronę gotowym ostrym sosem, kładę na przemian ogórka, pomidora, cebulę, mięso, sałatę i polewam sosem czosnkowym.
Polecam!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...