2 kwietnia 2013

Kieszonki z kurczaka faszerowane szpinakiem i fetą

Pysznie, zdrowo i kolorowo! Obiad idealny, polecam :)


Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
30 dag świeżego szpinaku
pół opakowania fety
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz, słodka papryka

Mięso dzielę na 4 mniejsze części, każdą delikatnie rozbijam tłuczkiem i w środku robię kieszonkę. Mięso nacieram solą, pieprzem i papryką, delikatnie skrapiam oliwą i odstawiam do lodówki na min. 2 godziny.
Szpinak dokładnie myję, osuszam i blanszuję kilka minut na rozgrzanym maśle (używam dosłownie odrobinki masła).
Fetę rozdrabniam w misce, wciskam czosnek, dodaję jogurt naturalny, odrobinę pieprzu i wszystko razem dokładnie mieszam.
Piersi nadziewam na przemian szpinakiem oraz fetowym farszem. Spinam wykałaczkami.
Przekładam do naczynia do zapiekania skropionego odrobiną oleju. Zapiekam ok. 30 min w 180 stopniach. Mięso musi być zarumienione.
Podaję z brązowym ryżem i surówką z sałaty.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...