Używając mąki pełnoziarnistej, możemy sprawić, że pizza będzie troszkę bardziej zdrowa. Jej smak dalej jest wspaniały, może nawet nieco bardziej wykwintny.
Szybko i smacznie, polecam!
Składniki na ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
pół szklanki ciepłej wody
łyżka oliwy
łyżeczka suchych drożdży
odrobina soli i cukru
Składniki na farsz:
garść pieczarek
10 dag startego sera zółtego
pół kulki mozarelli
pół dużego pomidora
Sos pomidorowy:
Przepis na sos pomidorowy do pizzy w moim innym przepisie TUTAJ. Na jedną pizze należy oczywiście przygotować odpowiednio mniej sosu.
Z podanych składników wyjdzie 1 duża okrągła pizza.
Najpierw w misce umieszczam mąkę, dosypuję sól, cukier i drożdże. Zalewam ciepłą wodą, dodaję łyżkę oliwy i mieszam. Wyrabiam ciasto do uzyskania odpowiedniej konsystencji, ciasto musi odchodzić od rąk. Ewentualnie w razie potrzeby dosypuję trochę mąki lub dolewam wodę.
Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 30 minut.
W tym czasie robię farsz. Pieczarki drobno kroję i chwilę podsmażam na rozgrzanym oleju. Posypuję solą i pieprzem. Odstawiam.
Mozarellę kroję na cienkie plastry.
Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
Pomidora kroję w plastry.
Gotowe ciasto rozwałkowuję, przekładam na wysmarowaną olejem blaszkę. Dokładnie wylepiam boki, żeby farsz nie przedostał się na blachę.
Ciasto smaruję sosem, na nim rozrzucam podsmażone pieczarki, rozrzucam mozarellę i pomidora., posypuję serem. Posypuję bazylią, odrobiną pieprzu.
Piekę w ok. 200 stopniach do zarumienienia się boków pizzy i rozpuszczenia sera ok. 15-25 minut (pizza bywa kapryśna, długość pieczenia zależy od grubości farszu).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz