Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
30 dag pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka masła
1/2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz, słodka papryka
Pierś kurczaka kroję na 6 części, każdą nacieram solą, pieprzem i papryką. Odstawiam na 1 godzinę do lodówki (jeśli nie mam czasu, pomijam lodówkę).
Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, skrapiam kilkoma kroplami oleju i wstawiam do piekarnika na 170 stopni na ok. 30-40 minut. Piekę pod przykryciem i sprawdzam, kiedy jest lekko rumiane.
Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę drobno siekam i wrzucam na rozpuszczone masło. Podsmażam dosłownie minutę i wrzucam pieczarki. Kilka minut smażę, co jakiś czas mieszając. Zalewam bulionem, wciskam czosnek, doprawiam pieprzem i gotuję, aż pieczarki będą miękkie, ale jędrne. Zdejmuję z ognia, chwilę studzę. Dodaję śmietanę, mieszam.
Do sosu przekładam upieczone kawałki mięsa, dodaję posiekaną natkę pietruszki i delikatnie mieszam.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz