19 marca 2016

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy...Ciasto, bez którego nie ma u mnie w domu Świat Wielkanocnych. I choć, co roku kusi mnie, by wypróbować wreszcie jakiś inny przepis na mazurek, to i tak na wielkanocnym stole ląduje ten oto czekoladowy.
Cóż, jest najlepszy! Smak dzieciństwa, który pragnę przekazać moim dzieciom. Polecam!








Składniki na ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
kostka masła
1/3 szklanki cukru pudru
1 całe jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na masę czekoladową:
kostka masła
8 łyżek cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
ok. 2 szklanek mleka w proszku
2/3 szklanki bakalii i orzechów (rodzynki, żurawina, morele,siekane orzechy włoskie, laskowe, migdały)

Na tortownicę przesypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, cukier, wbijam jajko oraz dodaję żółtka. Na końcu dodaję zimne posiekane masło i wyrabiam ciasto. W trakcie wyrabiania dodaję śmietanę, ciasto jest wtedy mniej kruche, a takie lubimy. Wyrobioną kulę ciasta wkładam do worka foliowego i wkładam na godzinę do lodówki.
Po godzinie wyjmuję schłodzone ciasto, rozwałkowuję i przekładam do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy (u mnie 28 cm okrągła). Ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach i wkładam do piekarnika na ok. 20-30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości foremki). Piekę w 170 stopniach.

Gdy ciasto wystygnie, zabieram się za kończenie mazurka.
W garnku rozpuszczam masło z cukrem i kakao. Po doprowadzeniu do zagotowania się masy, zdejmuję ją z ognia i partiami dodaję mleko w proszku oraz wodę, cały czas mieszając. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać więcej mleka, jeśli zrobi się zbyt gęsta, odrobinę wody. Na końcu dodaję orzechy i suszone owoce.
Ciepłą masę rozprowadzam na wystudzonym cieście. Ozdabiam np. orzechami.
Ciasto wstawiam w zimne miejsce, ale nie do lodówki.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...