5 marca 2016

Twarogowe placuszki z bananem i żurawiną

Muszę przyznać, że w ostatnim czasie wariacji na temat placów w moim domu jest całe mnóstwo. Mali i duzi domownicy przepadają zarówno za słodkimi z owocami, jak i warzywnymi.
Te są świetne, bo choć słodkie to nie zawierają cukru.


Składniki:
1 dojrzały banan
kawałek twarogu półtłustego ok. 3 łyżek
1 jajko
3 łyżki mąki
garść suszonej żurawiny
masło klarowane do smażenia

Twaróg i banana rozgniatam widelcem. Wbijam jajko, dodaję mąkę i wszystko razem łączę.
Na koniec dodaję żurawinę i mieszam.
Na rozgrzane na patelni masło wykładam łyżką placki, smażę na rumiano z każdej strony. Po zdjęciu z patelni, wykładam placki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placuszki podaję z pokrojonym bananem lub winogronami.
Smakują wyśmienicie również na zimno.

Polecam!


1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie placuszki! I ciągle wymyślam nowe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...