22 marca 2016

Ciasto czekoladowe z malinami

Z mrożonych malin miał być całkiem inny deser...ale, jak to często bywa, życie nakazało zrobienia szybkiej słodkości i tak oto powstało to ciasto. Lekko wilgotne, ale zarazem lekkie. Jednym słowem, pyszne!


Składniki:
300g malin (u mnie częściowo rozmrożone)
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
3 jajka
1/3 szklanki cukru (jeśli lubicie słodkie ciasta, można dać więcej)
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki sody
mały kubeczek jogurtu naturalnego
3/4 szklanki oleju

Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i mieszam łyżką (za ścianą miałam śpiące dziecko, więc ciasto powstało bez użycia miksera, ale spokojnie możecie go użyć). Do masy jajecznej dodaję olej i jogurt i dalej mieszam, następnie wsypuję mąkę z sodą i kakao. Mieszam, na koniec dodaję maliny i delikatnie łączę z ciastem.
Ciasto przekładam do kwadratowej formy 22x22 wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę ok 1 godziny w 170 stopniach.
Po wystudzeniu można polać polewą.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. A jaka jest długość boku tej kwadratowej formy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już podałam wymiary, gdzieś mi to umknęło. Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...