14 kwietnia 2013

Pieczone mielone z cukinią

Lubię eksperymentować z kotlecikami mielonymi. Zwłaszcza tymi pieczonymi bez tłuszczu. Tym razem dodałam do nich cukinię, przez co były soczyste. Na pewno będę do nich wracała. Polecam :)


Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
1 jajko
4 łyżki tartej bułki
1 cebula
1 mała cukinia
sól, pieprz

W misce umieszczam mięso, wbijam jajko, dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz startą na dużych oczkach cukinię. Doprawiam solą i pieprzem i wyrabiam farsz. W razie potrzeby dodaję bułkę tartą.
Z masy formuję małe kotleciki (wychodzi ok. 8 sztuk).
Kotlety układam na blaszcze z rusztem. Piekę ok. 40 minut w 180 stopniach, aż będą rumiane.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...