28 lipca 2012

Zupa z kurek

Miłośnikom kurek nie trzeba reklamować tej zupy, wszystkim innym polecam ją zrobić, aby przekonać się do kurkowego smaku :)


Składniki:
30 dag kurek
1 cebula
2 marchewki
kawałek selara
pietruszka
kawałek pora
3 ziemniaki
natka pietruszki
łyżka maggi

Marchewkę kroję w krążki, selera, pora  i pietruszkę drobno, jak popadnie. Zalewam wodą ok. 2 litrami, dodaję maggi i gotuję do miękkości. Kurki dokładnie oczyszczam, większe kroję na kawałki. Na patelnię daję łyżkę masła, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Po lekkim zeszkleniu, dorzucam kurki, smażę na wolnym ogniu do odparowania płynu ok. 20 minut. Następnie kurki wrzucam do zupy, dodaję pokrojone ziemniaki i całość gotuję jeszcze do momentu, aż miękkie będą ziemniaki. Posypuję natką. Można zabielić śmietanką.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. A ja wczoraj na obiad miałam makaron z kurkami. Jak nie przepadam za grzybami, tak je mogłabym jeść bez końca. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem co w weekend będę jadł na obiad :) wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...