1 sierpnia 2012

Łosoś pieczony z tymiankiem i limonką

Niedoceniany tymianek świetnie sprawdza się jako przyprawa do ryb. Daje niepowtarzalny aromat! Warto hodować go w ogródku, czy w domu w doniczce :)


Składniki:
30 dag łososia bez skóry
kilka gałązek świeżego tymianu
limonka
pieprz cytrynowy
sól
odrobina masła


Łososia myję i dzielę na dwie części. Nacieram solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Skrapiam sokiem z limonki i odstawiam do lodówki na kilka godzin. Następnie układam rybę na folii, na każdy kawałek kładę kawałek limonki oraz wiórki masła, zawijam i piekę ok. 20 minut w 200 stopniach. Podaję z sałatą i pastą  z bakłażana oraz pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. czuję zapach przez monitor!
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być pyszne, uwielbiam łososia a ostatnio szukałam pomysłu na przygotowanie go inaczej niż zazwyczaj, myślę że następnym razem zrobię właśnie z tymiankiem i limonką. Pozdrawiam :) i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...