Dawno za mną chodziła ta zupa. Sycąca, pyszna i kolorowa. Polecam.
Składniki:
5 średniej wielkości buraków
3 ziemniaki
marcheka
pietruszka
kawałek selera
pomidor
1/4 główki kapusty
garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
pół puszki białej fasolki
łyżeczka przyprawy typu jarzynka lub kostka bulionowa
śmietana
koperek i natka pietruszki
Zaczynam od przygotowania warzyw na zupę. 2 buraki kroję w kostkę, drobno kroję także pietruszkę i seler. Marchewkę kroję w plasterki lub półplasterki.
Warzywa wrzucam do garnka, zlewam ok. 3 litrami wody, dodaję kilka ziarenek ziela angielskiego, odrobinę soli i listek laurowy i gotuję. Po ok. 10 minutach dodaję poszatkowaną kapustę, ziemniaki oraz fasolkę szparagową. Pozostałe buraki trę na dużych oczkach i dodaję do zupy. Gotuję ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie doprawiam zupę jarzynką.
Pomidora obieram ze skórki i drobno kroję, wrzucam do zupy. Dodaję także białą fasolkę. Chwilę jeszcze gotuję.
Zupę zabielam śmietaną. Przed podaniem posypuję koperkiem i natką.
Smacznego!
Uwielbiam barszcz. Teraz za mną będzie chodził :p
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu zupowego i akcji na durszlaku. szczegóły na moim blogu http://nietylkopasta.pl
OdpowiedzUsuń