25 maja 2013

Pieczone zielone szparagi

Właśnie do mnie doszło, że dziś od rana jemy tylko pieczone...Rano pieczone bułki. Na obiad pieczone ziemniaki z kurczakiem i szparagami. Hmm...podwieczorek też będzie pieczony...już dochodzi zapach ciasta z rabarbarem :) Całe szczęście porę kolacji spędzamy poza domem i pewnie obejdzie się bez niej.
Ale wracam do szparagów! Pieczone na najprostszy sposób szparagi mają u mnie zdecydowanie pierwsze miejsce. Są delikatne, a jednocześnie dzięki pieczeniu bez zbędnych dodatków czuć ich prawdziwie królewski niepowtarzalny smak. Polecam!

Składniki:
pęczek zielonych szparagów
sól
odrobina pieprzu
oliwa

Szparagi myję i odłamuję twarde końcówki. 
Przekładam je do naczynia do zapiekania, skrapiam oliwą, posypuję solą i dosłownie odrobiną pieprzu. Mieszam, żeby oliwa i sól przeszły na wszystkie szparagi.
Piekę ok. 20 minut (moje szparagi były grube, czas pieczenia zależy od ich grubości) w 170 stopniach. Po 10 minutach zamieszałam szparagi w naczyniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...