7 maja 2013

Kolorowe szaszłyki z kurczakiem

Obiad na zamówienie :) Szybko i smacznie!


Składniki:
pierś z kurczaka
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
cebula
mała cukinia
5 plastrów boczku

oraz na Marynatę:
2 łyżki oliwy
łyżeczka octu winnego
łyżeczka musztardy (u mnie sarepska)

Z podnej ilości składników wyszło mi 5 dużych szaszłyków.
Mięso kroję na grubą kostkę. Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej pokrojone piersi. Ostawiam na min. 30 minut.
W tym czasie kroję wszystkie warzywa. Papryki i cebulę w duże kawałki, cukinię w plastry.
Na patyczkach umieszczam na przemian: mięso, cebulę, paprykę, cukinię i raz na każdy szaszłyk nadziewam obok jednego kawałka mięsa złożony plaster boczku.
Szaszłyki można dodatkowo posypać przyprawą.
Wstawiam szaszłyki do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę ok. 40 minut.
Podałam z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i ostrym sosem.
Można oczywiście skorzystać z pięknej pogody i przygotować je na grillu na świeżym powietrzu.

Polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...