15 maja 2013

Pierogi z farszem z ziemniaków, pieczarek i parmezanu

Nic nie przebije moich ulubionych pierogów z ziemniaczanym farszem, ale dzisiejsza propozycja jest godna polecenia.
Gotowane ziemniaki, podsmażone pieczarki z cebulką i parmezan dały zaskakujący, bardzo ciekawy smak. Zachęcam do wypróbowania :)


Składniki:
1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
1 cebula
30 dag pieczarek
15 g parmezanu
sól
pieprz
masło do polania

Składniki na ciasto:
mąka
gorąca woda

Mój przepis na udane ciasto na pierogi to połączenie mąki z gorącą wodą w ilości, jaka pozwoli nam na wyrobienie gładkiego i miękkiego ciasta. Wyrobione ciasto wkładam do worka foliowego i odstawiam, aby odpoczęło.

Na rozgrzanej odrobinie masła i oleju podsmażam pokrojoną cebulę oraz drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem i smażę do całkowitego wyparowania soku z pieczarek.
Zawartość patelni dodaję do ugotowanych ziemniaków, dosypuję drobno starty parmezan, doprawiam solą i pieprzem i łączę wszystkie składniki w jedną masę.
Partiami cienko wałkuję ciasto na pierogi, wąską szklanką wykrawam krążki. Na jeden krążek ciasta nakładam trochę farszu, zalepiam drugim krążkiem.
Pierogi gotuję we wrzątku, do max. 2 minut po wypłynięciu.
Podaję polane roztopionym masłem i posypane drobno startym parmezanem

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...