Odkąd się przełamałam i upiekłam swój pierwszy chleb, piekę regularnie. W tygodniu nie zawsze mam na to czas, ale w weekend piekę zwykle dwa chleby, które później jemy w ciągu następnych kilku dni. No cóż, nie dowierzałam, a jednak chleb upieczony samodzielnie na zakwasie, utrzymuje swą świeżość dosyć długo.
Dziś prezentuję przepis na ekspresowy chleb, który póki co najbardziej przypadł do gustu smakowego mojemu mężowi.
Składniki:
pół kg mąki pszennej chlebowej
pół szklanki zakwasu żytniego
łyżeczka soli
300 ml ciepłej wody
4 czubate łyżki błyskawicznych płatków owsianych
2 łyżki oliwy z oliwek
ewentualnie jeśli macie młody zakwas - płaska łyżeczka suchych drożdży
W misce umieszczam wszystkie składniki i mieszam drewnianą łyżką. Formuję kulę, posypuję mąką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie kulę wyrabiam rękami i wyrobioną masę przekładam do wyłożonej papierem blachy. Odstawiam do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Przed pieczeniem posypuję płatkami owsianymi. Piekę z miseczką mody, najpierw 15 minut w 220 stopniach, później ok. 40 minut w 190 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz