21 lipca 2012

Spaghetti napoli

Moim ulubionym daniem w dzieciństwie było właśnie to spaghetti. Zwykle Mama robiła je nam na obiad w piątki, a w soboty razem z bratem dojadaliśmy resztki oglądając "Rajską plażę"... Ot, takie wspomnienie z dzieciństwa :) Do dziś uwielbiam ten pomidorowy sos, choć przyznam, że sztuką jest zrobić idealne napoli. Ja do przygotowania sosu używam bardzo dojrzałych pomidorów, które uważam są podstawą dobrego napoli.


Składniki:
3 bardzo dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
pół małej cebuli
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki cukru trzcinowego
pół łyżeczki octu winnego
sól


Pomidory zalewam wrzątkiem, aby po chwili dało się z nich ściągnąć łatwo skórkę. Trę je na drobnej tarce. Na rozgrzaną oliwę wrzucam drobniuteńko pokrojoną cebulę, czekam kilka chwil, aż ładnie się zeszkli i dodaję starte pomidory. Wciskam czosnek i doprawiam, doprowadzam do wrzenia i jeszcze kilka chwil gotuję sos, a następnie miksuję. Po zmiksowaniu ewentualnie doprawiam jeszcze bazylią i oregano. Makaron zalewam sosem, można oczywiście dodać starty parmezan. Polecam!

3 komentarze:

  1. Pycha! Wpraszam się do ciebie na takie spaghetti.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe spaghetti, ja z lenistwa dałem przecier pomidorowy z Pińczowa. Świeże pomidory w tym okresie są byle jakiej wartości i nawet jak byłoby inaczej to wymagają dodatkowej obróbki, ja chciałem zrobić to danie szybko. Przecier którego użyłem zapewnił mi bardzo dobrą jakość sosu napoli. Spaghetti wyszło bardzo dobre, polecam tą zmianę. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...