5 marca 2012

Zupa z żółtej i czerwonej soczewicy

Moja ulubiona prosta zupa z soczewicy bez zbędnych dodatków. Jest tak syta, że wystarczy mały talerz, aby się nasycić i jednocześnie rozgrzać.

Składniki:
pół szklanki czerwonej soczewicy
pół szklanki żółtej soczewicy
duża marchewka
średnia pietruszka
kawałek selera
połówka pora
2 ząbki czosnku
średnia cebula
2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
1 i 1/2 litra wody
sól, pieprz i spora odrobina chili

Zupę zaczynam od wsypania do małego garnka dwóch soczewic i zalania wodą. Garnek odstawiam. W tym czasie drobno kroję cebulę i wrzucam ją na rozgrzaną w garnku łyżkę oliwy. Do cebuli dodaję po chwili czosnek, a następnie pokrojone w plasterki lub inne mniejsze kawałki warzywa. Całość zalewam wodą i gotuję pod przykryciem ok. 20-30 min, aż warzywa będą miękkie. Wyciągam na miskę kawałki warzyw, a do wywaru wrzucam odsączoną soczewicę. Soczewica się gotuje, a ja w tym czasie miksuję wyjęte warzywa, dodaję do nich koncentrat, sól, pieprz oraz chili i mieszam. Powstaje tak pyszna pasta. Po ok. 10 minutach pastę dodaję do gotującej się soczewicy i gotuję jeszcze 5-10 minut, w razie potrzeby doprawiam. Przed podaniem posypuję dużą ilością natki.
Zupka jest gęsta i przepyszna :)

1 komentarz:

  1. Zupka jest przepyszna i bedzie czesto na naszym stole:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...