1 marca 2012

Brukselkowa z kawałkami indyka

Brukselkę polubiłam jakiś rok temu. A szkoda, bo dobrze przyrządzona np. w zupie, jest bardzo smaczna i co najważniejsze zdrowa.


Składniki:
1/4 kg brukselki
1 skrzydło indycze
marchewka
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora (daję pół)
1,2 litra wody
sól i pieprz do smaku

Z warzyw (za wyjątkiem pora i brukselki) i skrzydła gotuję bulion. Marchewkę, seler i pietruszkę kroję w tym celu w drobne kawałki. W międzyczasie na maśle podsmażam drobno pokrojony por, który następnie dodaję do zupy. Gdy bulion jest już gotowy, dodaję brukselkę i gotuję zupę ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyjmuję mięso i ok. połowy brukselki. Zupę miksuję. Mięso dzielę na kawałki i dodaję do zupy, wrzucam też wyjęte wcześniej całe brukselki. Doprawiam do smaku, posypuję natką.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam brukselkę! Świetne połączenie! Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...