3 marca 2012

Babeczki czekoladowo-kawowe a'la brownies

Ponieważ wiosna zbliża się wielkimi krokami, postanowiłam na pożegnanie zimy zrobić ostatni raz moje ulubione baaardzooo kaloryczne babeczki. To taka moja wariacja na temat brownies. Takie trochę brownies trochę nie ;) Od jakiegoś czasu dodaję do nich trochę rozpuszczalnej kawy, przez co mają niepowtarzalny smak.


Składniki na 6 babeczek:
tabliczka gorzkiej czekolady
pół kostki masła
pół szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3 jajka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 


Masło rozpuszczam z połamaną na kawałki czekoladą. Zestawiam z ognia, dodaję kawę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i mieszam. Następnie wsypuję cukier i wbijam jajka i mieszam. Na samym końcu wsypuję mąkę. Masą wypełniam sylikonową formę do muffinek i wstawiam do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 20 minut.


Aby uzyskać bardziej mokre babeczki, należy zwiększyć ilość masła. Moje wyszły leciutko mokre.
Smacznego!




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...