Ponieważ wiosna zbliża się wielkimi krokami, postanowiłam na pożegnanie zimy zrobić ostatni raz moje ulubione baaardzooo kaloryczne babeczki. To taka moja wariacja na temat brownies. Takie trochę brownies trochę nie ;) Od jakiegoś czasu dodaję do nich trochę rozpuszczalnej kawy, przez co mają niepowtarzalny smak.
Składniki na 6 babeczek:
tabliczka gorzkiej czekolady
pół kostki masła
pół szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3 jajka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Masło rozpuszczam z połamaną na kawałki czekoladą. Zestawiam z ognia, dodaję kawę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i mieszam. Następnie wsypuję cukier i wbijam jajka i mieszam. Na samym końcu wsypuję mąkę. Masą wypełniam sylikonową formę do muffinek i wstawiam do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 20 minut.
Aby uzyskać bardziej mokre babeczki, należy zwiększyć ilość masła. Moje wyszły leciutko mokre.
Smacznego!
Jakie ładne babeczki.
OdpowiedzUsuń