Bogata kolorystycznie zupa o orientalnym smaku i obłędnym zapachu :)
Składniki:
3 litry bulionu
3/4 czerwonej papryki
1 papryczka chili
1 marchewka
kawałek pora
1 duże pieczone udko kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka przyprawy 5 smaków azjatyckich
300 g makaronu chińskiego (świetnie smakuje z zupą również makaron ryżowy)
Na gorący bulion wrzucam pokrojoną w pałki marchewkę oraz drobno posiekanego pora. Po 10-15 minutach dodaję pokrojoną w małe paski paprykę czerwoną oraz chili, które kroję w kosteczkę. Warzywa gotuję w bulionie ok. 10 min., po tym czasie dodaję porwane na małe kawałki upieczone udko i chwilę całość gotuję. Dodaję sos sojowy, przyprawę azjatycką oraz pieprz.
Makaron przygotowuję wg przepisu na opakowaniu i dodaję do zupy.
Smacznego!
pycha
OdpowiedzUsuń