Kolejna zielona pyszna zupka z mojego ukochanego selera naciowego. Tym razem dwa selery pół na pół - korzeniowy i naciowy. Zupka wyszła świetna!
Składniki:
główka selera naciowego
1 seler korzeniowy
1 mała cebula
kawałek pora
1,7 litra bulionu
pieprz
koperek
łyżka masła
Cebulę kroję w kostkę, resztę czyli pora i dwa selery w małe kawałki. Cebulę z porem wrzucam na roztopione masło, po chwili dodaję seler korzeniowy, a potem naciowy i chwilę wszystko podsmażam. Zalewam bulionem i gotuję 20-30 minut. Studzę i miksuję. Przed podaniem posypuję posiekanym koperkiem. Można zabielić lekko śmietaną.
Smacznego:)
Piękna zupa!
OdpowiedzUsuńOstatnio się uśmiechnęłam, bo jakiś kucharz w telewizji z zachwytem zachwalał egzotyczne warzywo jakim jest seler korzeniowy;)
Dziękuję za przyłączenie się do Zielonej akcji!