3 marca 2012

Szaszłyki z ananasem

Z sałatki, którą wcześniej przygotowywałam, zostały mi 4 plastry ananasa, które postanowiłam wykorzystać do obiadu. Świetnie sprawdziły się w szaszłykach, indyk stał się przez nie bardzo soczysty. To zarazem dość szybki i mało pracochłonny obiad.


Składniki na 3 szaszłyki:
300 g piersi z indyka
4 plastry ananasa
1 średnia cebula
dowolne przyprawy

Mięso z indyka pokroiłam w dość grubą kostkę, a następnie obsypane solą, pieprzem, curry i papryką oraz skropione olejem odstawiłam na ok. 1 godz. do lodówki.
Na szaszłykowe patyczki nadziewałam na przemian mięso, ananasa i kawałki cebuli.
W piekarniku rozgrzanym do 180 stopni piekłam najpierw przez 30 min kawałki ziemniaków, a następnie wstawiłam szaszłyki i wszystko razem piekłam jeszcze przez 15 min. Podałam z mixem sałat z sosem vinegret.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Idealny obiad na sobotę :) powiało egzotyką...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...