Moje szybkie wariacje na temat przepisu Nigelli. Pyszne gruszki w cieście czekoladowym, a wszystko w ekspresowym tempie i idealne na deser dla dwojga :)
Składniki na dwie porcje:
1 soczysta gruszka
pół szklanki mąki
10 dag miękkiego masła
2 łyżki oleju
1 jajko
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
Jajko ucieram w cukrem i masłem, po chwili dolewam olej i dalej ucieram. Dodaję proszek z mąką, następnie kakao i jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewam mleko.
Na dnie tartaletek lub innych małych foremek do zapiekania, układam obrane i pokrojone kawałki gruszki. Na gruszki przelewam ciasto, jeśli jest gęste należy je docisnąć do dna. Foremki wstawiam do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i piekę ok. 20 minut. Można polać przed podaniem likierem np. czekoladowym lub śmietankowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz