28 października 2012

Dorsz zapiekany pod jogurtową pierzynką

Bardzo delikatnie i zdrowo przyrządzona ryba. Ostatnio taką lubimy najbardziej. Najlepiej zamarynować rybę na noc i następnego dnia wystarczy tylko 20 minut i obiad mamy gotowy.


Składniki:
1 duży filet z dorsza bez skóry (lub dwa mniejsze)
kubeczek małego gęstego jogurtu naturalnego bez dodatku cukru
sok z 1 limonki
łyżka posiekanego koperku
odrobina suszonych liści kolendry
sól, pieprz, chili

Jesli filet jest naprawdę duży i mięsisty, należy pokroić go na mniejsze porcje i natrzeć solą oraz pieprzem.
Do miseczki przelać jogurt, wycisnąć sok z limonki, dodać szczyptę chili, suszoną kolendrę oraz natkę. Wszystko dokładnie wymieszać i posmarować masą jogurtową rybę. Odstawić na noc, a przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Rybę przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania i zapiekać ok. 20 minut w 180 stopniach. Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Pyszna, zdrowa propozycja. No i to, że taka błyskawiczna to też jest zaleta :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...