6 października 2012

Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania

Przepis na to niezwykłe ciasto zaczerpnęłam od Matki Wariatki. Skusiła mnie jego inność i zawartość cynamonu, który uwielbiam w słodkościach. No a do tego było to ciasto drożdżowe, które jest szczególnie "chodliwe" w moim domu.
Ciasto wyszło rewelacyjne! Polecam każdemu i na pewno będę do niego wracała :)



Składniki:
2 i ¾ szklanki mąki pszennej
7g suchych drożdży
60g masła
¼ szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
¼ szklanki wody
2 jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam cukier waniliowy)
szczypta soli
nadzienie:
1 szklanka cukru (dałam 3/4 szklanki cukru brązowego)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
50g roztopionego masła

W rondelku podgrzewamy mleko i roztapiamy w nim masło, odstawiamy do ostygnięcia.
Dolewamy wodę i wsypujemy cukier waniliowy.
W dużej misce mieszamy 2 i 3/4 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól.
Dolewamy mleko z masłem, wbijamy jaja i mieszamy.
Wyrabiamy ciasto i przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wykładamy ciasto na blat, lekko oprószamy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości keksówki, w której będziemy piec ciasto.
Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem zmieszanym z cukrem.
Prostokąt tniemy na 6 równych pasków, układamy je jedne na drugim (strona cynamonowa na górze).
Tak ułożone ciasto kroimy na 6 równych kwadratów.
Kwadraty układamy pionowo w keksówce.
Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(na ok. 40 minut).

Pieczemy w temperaturze 170 stopni 30-35 minut do uzyskania ładnego, złotego koloru.Smacznego!

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...