6 października 2012

Risotto z marchewką i nutką egzotyki

Pyszne risotto, które może być dodatkiem do bardziej treściwej potrawy, jak również świetnie nadaje się na danie główne.



Składniki:
120 g ryżu
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
kawałek pora
1 cebula
2 szklanki bulionu
3 łyżki słodkiego sosu chili
natka pietruszki

Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oliwy, wrzucam cebulę i smażę kilka chwil. Dodaję do cebuli pokrojoną w drobne słupki marchewkę oraz tak samo pokrojoną pietruszkę, smażę razem kilka minut. Dokładam drobno pokrojony por i jeszcze chwilę przesmażam wszystkie składniki, po czym zdejmuję je z patelni.
Na patelnię wlewam łyżkę oliwy i na rozgrzaną wsypuję ryż. Smażę, co jakiś czas mieszając, aż ryż lekko zbrązowieje, następnie wlewam 1/3 szklani bulionu i gotuję do odparowania płynu. Następnie znowu dolewam trochę bulionu i dalej gotuję, co jakiś czas mieszając do ponownego odparowania, tak powtarzam czynność, aż skończy się bulion, a ryż będzie miękki. Wrzucam do ryżu przygotowane wcześniej warzywa, chwilę razem smażę. Zdejmuję z ognia i już przed samym podaniem mieszam ze słodkim sosem chili oraz posypuję natką.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...