5 października 2012

Chleb a'la wiejski

Stałam się prawdziwą chlebiarą ;) Tydzień bez pieczonego pieczywa już nie istnieje.
Ten chlebek, nie wiem za sprawą czego, ale wyszedł taki swojski, mąż orzekł, że wiejski. Niech mu będzie...W każdym razie taki prosty, a pyszny :)


Składniki:
2/3 szklanki żytniego zakwasu
580 g mąki pszennej chlebowej
280 g mąki żytniej
600 ml ciepłej wody
płaska łyżeczka suchych drożdży
czubata łyżeczka soli

Do miski wsypuję mąki, wlewam zakwas, dodaję sól oraz drożdże i partiami wlewam wodę. Mieszam i mieszam, aż powstanie ładna masa. Przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 40 minut.
Po tym czasie posypuję mąką i wyrabiam rękami ciasto. Dzielę na pół i przekładam do dwóch niezbyt dużych foremek, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 2 i pół godziny. Piekę w  piekarniku 15 minut z miseczką wody w 220 stopniach, następnie wyjmuję wodę i piekę kolejną godzinę w 180 stopniach.
Wyjmuję z foremek i studzę w piekarniku.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...