Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
szklanka letniego mleka
7 g suchych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
3 łyżki letniej wody
Drożdże mieszam z wodą i cukrem, odstawiam na 3 minuty.
Do miski wsypuję mąkę, sól, dodaję rozpuszczone drożdże oraz mleko. Dokładnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na rozgrzaną płytę kuchenki na 15 minut (tzn. rozgrzewam kuchenkę, wyłączam i na to stawiam miskę). Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Z ciasta lepię 10 bułeczek, układam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posypuję bułeczki mąką. Przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 20 minut. Gdy bułki trochę podrosną, wkładam do piekarnika na 170 stopni i piekę ok. 25-30 minut. Po kilku minutach bułeczki są gotowe do spożycia.
Smacznego!
jak malowane :)
OdpowiedzUsuń