Polecam!
Składniki:
3/4 szklanki kaszy gryczanej
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
15 dag pieczarek
1 cebula
brokuł
1 marchewka
20 dag mięsa mielonego z indyka
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz
Zaczynam od ugotowania osobno dwóch rodzajów kasz (gotuję tradycyjnie wg przepisu na opakowaniu).
Brokuła dzielę na małe różyczki i wrzucam na lekko osolony wrzątek na 4 minuty. Odcedzam i odstawiam.
Cebulę drobno kroję i wrzucam na rozgrzany olej, po chwili dodaję drobno pokrojone pieczarki. Chwilę smażę, wsypuję ugotowane kasze, doprawiam, trzymam chwilę na ogniu. Na sam koniec dodaję brokuły, mieszam.
Kasze podaję z kotlecikami. Do miski z mięsem dodaję startą marchewkę, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, sol, pieprz. Dokładnie mieszam. Z ciasta formuję małe kotleciki i każdy smażę po kilka minut z każdej strony, aż zrobi się rumiany. Smażę na małym ogniu.
Potrawę posypuję zieleniną, podaję z papryką lub ogórkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz