Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
30 dag mięsa mielonego (dałam mielone z szynki)
15 dag pieczarek
1 cebula
2 łyzki bułki tartej
1 jako
2-3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
puszka pomidorów bez skórki
łyżeczka bazylii
125 g mozzarelli (mała kulka)
10 dag startego sera zółtego
sól
pieprz
słodka papryka
Cukinie myję, oczyszczam i kroję wzdłuż. Każdą połówkę wydrążam łyżeczką, wydrążone części nie będę używała w tym przepisie (można z nich zrobić np. placki). Tak przygotowane cukinie odkładam.
Na rozgrzany olej wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję posiekany czosnek. Chwilkę smażę, dodaję drobno pokrojone pieczarki, odrobinę doprawiam solą i pieprzem i odstawiam do wystygnięcia.
W misce umieszczam mięso, wbijam jajko, dodaję posiekaną natkę oraz zawartość patelni. Posypuję bułką tartą, doprawiam solą, pieprzem i papryką, mieszam. Tak przygotowanym farszem faszeruję cukinie.
Pomidory przelewam do miseczki, rozdrabniam je przy pomocy widelca, doprawiam odrobiną soli i bazylią.
Rozlewam na pół, do dwóch naczyń do zapiekania. Na pomidory układam nafaszerowane cukinie i wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piekę ok. 30 minut.
Po 30 minutach wyciągam cukinie, układam na nich plastry mozzarelli, posypuję tartym serem i wstawiam na kolejne 10 minut.
Podaję w naczyniach, w których się piekły.
Smacznego!
Wypróbowałam- smaczne. Przytrzymałam trochę dłużej w piekarniku:)
OdpowiedzUsuńUrzeczona