17 stycznia 2013

Faszerowana cukinia

Faszerowana i zapiekana cukinia jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych dań. Lubię ją zapiekaną z kaszą, fetą, mięsem...chyba ze wszystkim, czym tylko można ją nadziać, a można dosłownie wszystkim! Tym razem połączenie cukinii, mięsa i pomidorów.


 Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
30 dag mięsa mielonego (dałam mielone z szynki)
15 dag pieczarek
1 cebula
2 łyzki bułki tartej
1 jako
2-3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
puszka pomidorów bez skórki
łyżeczka bazylii
125 g mozzarelli (mała kulka)
10 dag startego sera zółtego
sól
pieprz
słodka papryka

Cukinie myję, oczyszczam i kroję wzdłuż. Każdą połówkę wydrążam łyżeczką, wydrążone części nie będę używała w tym przepisie (można z nich zrobić np. placki). Tak przygotowane cukinie odkładam.

Na rozgrzany olej wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję posiekany czosnek. Chwilkę smażę, dodaję drobno pokrojone pieczarki, odrobinę doprawiam solą i pieprzem i odstawiam do wystygnięcia.

W misce umieszczam mięso, wbijam jajko, dodaję posiekaną natkę oraz zawartość patelni. Posypuję bułką tartą, doprawiam solą, pieprzem i papryką, mieszam. Tak przygotowanym farszem faszeruję cukinie.

Pomidory przelewam do miseczki, rozdrabniam je przy pomocy widelca, doprawiam odrobiną soli i bazylią.
Rozlewam na pół, do dwóch naczyń do zapiekania. Na pomidory układam nafaszerowane cukinie i wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piekę ok. 30 minut.

Po 30 minutach wyciągam cukinie, układam na nich plastry mozzarelli, posypuję tartym serem i wstawiam na kolejne 10 minut.

Podaję w naczyniach, w których się piekły.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wypróbowałam- smaczne. Przytrzymałam trochę dłużej w piekarniku:)
    Urzeczona

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...