10 stycznia 2013

Baton pełnoziarnisty z pestkami, płatkami i malinami

Ulubiony, zdrowy, lekko kwaśny baton mojego męża. O niebo lepszy od kupnych zdrowych batoników!
Polecam!




Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
garść pestek słonecznika
duża garść pestek dyni
garść orzechów włoskich
kostka masła
5 tabletek stevii
opakowanie cukru waniliowego
350 g malin
sok z 1 cytryny

W zimie używam do przygotowania batonika mrożonych malin, a zatem najpierw je rozmrażam.
Mąkę mieszam z płatkami, pestkami, orzechami, rozkruszoną stevią, połową cukru waniliowego oraz kawałkami masła. Wyrabiam rękami ciastko (będzie sypkie, wyrabiam, aż powstaną grudni a'la kruszonka).
2/3 ciasta przekładam na wysmarowaną masłem blachę, delikatnie ugniatam i wstawiam na 12 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Po tym czasie ciasto wyciągam i układam na nim maliny uprzednio wymieszane z pozostałym cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i 2 łyżkami mąki. Posypuję pozostałym ciastem. Wstawiam do piekarnika na kolejne 35 minut, skręcając piekarnik do 160 stopni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...