5 stycznia 2013

Łosoś w galarecie

Klasyka w moim wydaniu :) Idealne danie na wszelakie imprezy ;)


Składniki:
1/2 kg fileta z łososia
pęczek włoszczyzny z cebulą
cytryna
opakowanie żelatyny (na 2 i 1/2 litra)

Z warzyw należy ugotować bulion. W międzyczasie cebulę osmalić nad ogniem i dorzucić do gotującego się bulionu warzywnego. Bulion musi być "mocy" w smaku, a więc jeśli dysponujecie małym pęczkiem warzyw, proponowałabym dać ich więcej.
Po ugotowaniu bulionu, należy go przecedzić przez sitko.
2 i pół litra bulionu odlać, rozpuścić w nim żelatynę i odstawić do wystygnięcia.
W reszcie bulionu gotujemy łososia. Ja przed gotowaniem kroję go na mniejsze kawałki i wrzucam do gotującego się bulionu na ok. 10-15 minut.  Wyjąć delikatnie kawałki łososia.
Kawałki ugotowanej ryby rozłożyć w naczyniu. Ozdobić plastrami marchewki z bulionu oraz plasterkami cytryny. Zalewać stopniowo wystygniętym bulionem z rozpuszczoną żelatyną.
Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...