Gęsta, pożywna, rozgrzewająca, o niezwykłym smaku i aromacie. Kto raz ją przyrządzi, zakocha się w niej bez reszty... Jest niczym bigos, odgrzewana każdego kolejnego dnia smakuje coraz lepiej...W sam raz na zimowy obiad.
Składniki:
ok 30 dag dowolnego mięsa (ja najczęściej daję pierś z indyka i indyczą golonkę, szynkę, łopatkę)
szklanka drobnej białej fasoli
pół główki średniej wielkości białej kapusty
marchewka
por
seler
pietruszka
słoiczek koncentratu pomidorowego
odrobina vegety
natka pietruszki
Wieczorem dzień przed gotowaniem zupy zalewam wodą fasolkę.
Mięso kroję w drobną kostkę lub paseczki i podsmażam na rozgrzanym maśle.
Szatkuję kapustę, warzywa kroję w drobną kosteczkę, zalewam ok. 3 litrami wody i gotuję do miękkości warzyw. Dodaję podsmażone mięso oraz odsączoną z wody fasolkę, gotuję ok. 40 min. Doprawiam, dodaję koncentrat, gotuję jeszcze kilka minut. Przed podaniem obficie posypuję natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz