11 listopada 2012

Zupa paprykowa

Moja ulubiona! Papryka w tej zupie jest idealna, taka, jaką lubię czyli delikatnie jędrna. Warto gotować tę zupę teraz, kiedy z każdej strony bombardują nas promocjami na to warzywo. Zupa dosyć gęsta, bardzo pożywna. Pachnąca i kolorowa, czyli jest w niej wszystko co być powinno :)


Składniki: (na 3 spore talerze)

2 duże czerwone papryki
1 duża cebula
5 cm kawałek pora
1,2 litra bulionu
2 ziemniaki
mała puszka kukurydzy
słoiczek koncentratu pomidorowego
natka pietruszki

Do gotującego się w garnku bulionu wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję. Na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekanego pora, po chwili dorzucam pokrojoną w kostkę paprykę. Smażę wszystko razem kilka minut, niezbyt długo, żeby papryka lekko się poddusiła i była jędrna. Zawartość patelni dodaję do bulionu. Dodaję koncentrat i kukurydzę, mieszam i gotuję 2 minuty. Przed podaniem obficie posypuję natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...