30 września 2012

Krem z dyni

Sezon dyniowy w pełni, a więc czas na pyszną, kremową zupę.


Składniki:
ok. 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
1 marchewka
2 małe cebule
2 małe ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
szczypta chili
pół łyżeczki curry
pieprz, sól
natka pietruszki
łyżka masła
prażone pestki dyni

Na rozgrzane masło wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i startą marchewkę. Chwilę smażę, po czym dodaję dynię oraz pokrojone drobno ziemniaki. Dwie minuty duszę, następnie zalewam bulionem i gotuję, aż ziemniaki i dynia będą miękkie. Zupę miksuję i doprawiam curry, chili i pieprzem, ewentualnie solą. Podaję obficie osypaną natką i prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...