Lekki grecki drobiowy gyros. Nie trzeba zachwalać, trzeba wypróbować!
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
2-3 łyżki przyprawy do gyrosa
małe opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego
2 ogórki gruntowe
pół pęczka koperku
2 ząbki czosnku
sól
świeżo mieliny pieprz kolorowy
2-3 łyżki oleju
Mięso myję, osuszam i kroję w cienkie paseczki. Polewam olejem, posypuję przyprawą do gyrosa, mieszam i ostawiam na ok. 3 godziny do lodówki.
W międzyczasie przygotowuję tzatziki. Ogórki obieram i trę na dużych oczkach. Dodaję posiekany koperek, wciskam czosnek. Wlewam jogurt, doprawiam solą i kolorowym pieprzem.
Mięso smażę na suchej patelni do całkowitego wyparowania płynu. Zajmuje to nie więcej niż 10 minut.
Gyros podaję z sosem, pieczonymi ziemniakami oraz surówką z kapusty pekińskiej, marchewki, selera i koperku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz