9 września 2013

Spaghetti z kurkami

Uwielbiam kurki! W sezonie jem ich tyle, ile uda mi się zebrać lub zakupić. Spaghetti z kurkami polecam szczególnie, jest idealne na szybki obiad, kolację i świetnie sprawdza się jako extra danie podane gościom. Smakuje obłędnie. Polecam!


Składniki:
pół opakowania makaronu spaghetti
ok. 1/2 kg kurek
1 cebula
pół sporego pęczka natki pietruszki
100 ml śmietanki 30%
sól
pieprz
masło do smażenia

Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na maśle. Po chwili dodaję wyczyszczone, umyte kurki. Te większe grzybki kroję na pół albo na mniejsze kawałki, te małe pozostawiam w całości. Całość smażę do całkowitego wyparowania płynu i potem jeszcze kilka minut, żeby kurki były lekko podsmażone.
Doprawiam solą i pieprzem, wlewam śmietankę i kilka minut duszę.
Dodaję drobno posiekaną natkę.
Makaron gotuję, na talerzach polewam makaron sosem kurkowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...