Desery w pucharkach czy szklaneczkach są idealne, gdy mamy zamiar podać je gościom. Omijamy całą ceremonię z krojeniem i mnóstwem gadżetów na stole. Bardzo je z tego powodu lubię :)
Składniki:
500 ml kremówki
małe opakowanie mascarpone
mały koszyczek malin
ok. 16 biszkoptów języczków
1/4 szklanki mocnej kawy
kakao do posypania
Zaczynam od przygotowania mocnej kawy, którą odstawiam, aby wystygła.
Kremówkę ubijam na sztywno i delikatnie łączę z serkiem. Odstawiam do lodówki.
Na dno szklaneczek (u mnie 8 sztuk) wrzucam po 1 połamanym biszkopcie.
Biszkopty skrapiam odrobiną zimnej kawy. Następnie wrzucam po kilka malin. Na maliny rozprowadzam bitą śmietanę, posypuję kakao i drugi raz robię podobne warstwy.
Deser wkładam do lodówki na kilka godzin.
Przed samym podaniem posypuje kakao.
Smacznego!
Bardzo ładnie się prezentuje w tych szklankach:D Tiramisu wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuń