21 września 2013

Krem z kurek

Wyprawa do pobliskiego lasu zakończyła się całkiem sporym zbiorem grzybów. Z kurek postanowiłam zrobić kremową zupę. Polecam!


Składniki:
ok. 50 dag kurek
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
4 średniej wielkości ziemniaki
kostka rosołowa
ok. 2,5 litra wody
natka pietruszki

Kurki dokładnie myję, większe kroję na pół, mniejsze pozostawiam w całości.
Na maśle podsmażam posiekaną cebulę, po lekkim zeszkleniu dodaję kurki i smażę do całkowitego wyparowania płynu. Na koniec doprawiam solą i pieprzem.
W wodzie gotuję pokrojone w kostkę warzywa, dodaję kostkę rosołową oraz pokrojone ziemniaki.
Do zupy, zaraz po dodaniu ziemniaków, dokładam 3/4 podsmażonych kurek. Gotuję do miękkości ziemniaków ok. 15-20 minut.
Zupę lekko studzę i miksuję.
Krem podaję posypany natką i porcją smażonych kurek.

Smacznego!



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...