Składniki:
ok. 50 dag kurek
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
4 średniej wielkości ziemniaki
kostka rosołowa
ok. 2,5 litra wody
natka pietruszki
Kurki dokładnie myję, większe kroję na pół, mniejsze pozostawiam w całości.
Na maśle podsmażam posiekaną cebulę, po lekkim zeszkleniu dodaję kurki i smażę do całkowitego wyparowania płynu. Na koniec doprawiam solą i pieprzem.
W wodzie gotuję pokrojone w kostkę warzywa, dodaję kostkę rosołową oraz pokrojone ziemniaki.
Do zupy, zaraz po dodaniu ziemniaków, dokładam 3/4 podsmażonych kurek. Gotuję do miękkości ziemniaków ok. 15-20 minut.
Zupę lekko studzę i miksuję.
Krem podaję posypany natką i porcją smażonych kurek.
Smacznego!
pyszna tak kurkowa zupa:) narobiłaś mi smaka:)
OdpowiedzUsuń