1 września 2013

Ciasto kawowe

Ot, tak po urlopie wracam ciastem ;)
To ciasto od dawna za mną chodziło :) Jest intensywnie kawowe, niezbyt słodkie, z fajnym kawowym lukrem, który jest dla tego zwykłego ciasta taką wisienką na torcie.
Przepis oryginalny jest tutaj, ja nieco go zmodyfikowałam. Polecam!


Składniki:
1/4 szklanki mleka
12 łyżeczek kawy rozpuszcalnej
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru ( w oryginale 3/4)
1/2 szklanki oleju ( w oryginale 120 g masła)
3 jajka ( w oryginale 2)
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Na lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki mleka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Kawę zalewam gorącym mlekiem i odstawiam do wystudzenia.
Jajka miksuję z olejem, następnie dodaję cukier oraz rozpuszczoną kawę, mieszam i dodaję suche składniki czyli mąkę, proszek i sól. Wszystko razem mieszam i przekładam do silikonowej keksówki.
Ciasto piekę ok. 35-40 minut w 170 stopniach.
Wystudzone ciasto polewam lukrem ( wszystkie składniki mieszam do uzyskania gładkiej gęstej masy).
Odstawiam w chłodne miejsce, aby lukier stężał.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis :) Dla takie miłośniczki kawy jak ja w sam raz :D Wędruje na listę do zrobienia. (tez zawsze zmniejszam ilość cukru)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...