27 czerwca 2013

Pomidorowa z czerwoną fasolką

Zdrowa, pełna warzyw i bardzo pożywna zupa. W zupełności wystarczy za cały obiad.


Składniki:
2 skrzydełka
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 średniej wielkości selera
puszka pomidorów bez skórki
puszka czerwonej fasoli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
garść świeżej bazylii

Na skrzydełkach i pokrojonych w kostkę warzywach gotuję rosół w ok. 2,5 litra wody. Jak kto woli, może podrasować kostką rosołową itp.
Skrzydełka wyjmuję z zupy i odstawiam do wystygnięcia.
Do wywaru dodaję pokrojone wcześniej pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy oraz odsączoną fasolkę.
Skrzydełka obieram i dzielę na drobne kawałki, które wrzucam z powrotem do zupy.
Doprawiam pieprzem, solą, ewentualnie odrobiną cukru.
Bazylię siekam i dodaję do zupy już po zdjęciu z ognia.
Podaję z makaronem, tym razem były świderki. Można dodać odrobinę śmietany.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mmmmmmmmmmmmmmm musi być pyszne Yummmmy :)
    www.claudittemisscooking.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet bardzo. Zachęcam do wypróbowania. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...