Klasyka wśród ciast rabarbarowych. Powtarzam je co roku i zawsze świetnie smakuje. Kwaskowate, kruche, lekko słodkie. Takie jakie lubię najbardziej :)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
kostka masła
2 łyżki cukru do ciasta
2 łyżki cukru do budyniu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
3 szklanki mleka
6-7 pałek rabarbaru
ewentualnie odrobina śmietany
Rabarbar myję, obieram i kroję na małe kawałki. Zasypuję odrobiną cukru ok. 1/2 łyżeczki, mieszam i odstawiam.
Na stolnicę przesypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, cukier, wbijam jajka, dodaję kawałki masła i wyrabiam ciasto. Gdyby było zbyt suche, należy dodać trochę śmietany.
Wyrobione ciasto dzielę na dwie części - większą i nieco mniejszą, 1/3 i 2/3.
Małą część ciasta wkładam do woreczka foliowego i do zamrażalnika.
Większą rozwałkowuję i przekładam do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście układam kawałki rabarbaru.
Budynie gotuję w 3 szklankach mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru. Budyń musi być gęsty. Gorący rozprowadzam na rabarbarze.
Na wierzchu ścieram na tarce małą część ciasta z zamrażalnika.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piekę ok. 45-50 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko robi się rumiane, nakładam na nie folię aluminiową.
Po upieczeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
wygląda przepyssznie!
OdpowiedzUsuń