Po kilkudniowym obiedzie w postaci makaronu z truskawkami przyszła pora na coś mięsnego. Bardzo lekki i łatwy w przygotowaniu kurczak. Słodycz selera i ostrość pora świetnie do siebie pasują w takim na pół orientalnym daniu. Polecam :)
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
czerwona papryczka chili
średniej wielkości por
średniej wielkości seler korzeniowy
2 ząbki czosnku
sół
pieprz
kilka łyżek słodkiego sosu chili
brązowy ryż
Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojonego w słupki selera, drobno posiekany czosnek i poszatkowaną papryczkę. Chwilę smażę, tak kilka minut i zdejmuję z patelni.
Na patelnię przekładam pokrojonego drobno kurczaka i wysmażam ok. 10 minut.
Dodaję poprzednią zawartość patelni z selerem w roli głównej oraz dorzucam por. Wszystko smażę kilka minut, por ma być lekko ścięty, ale i też lekko chrupiący.
Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na samym końcu mieszam z sosem chili, można również słodki sos chili wyłożyć na ryż.
Kurczaka podaję z brązowym ryżem. Posypuję zieleniną.
Smacznego!
Świetne danie i w dodatku bardzo lekkie!
OdpowiedzUsuń