24 września 2012

Zupa ze świeżych pomidorów z dodatkiem czosnku

Rozgrzewająca i pachnąca zupa ze świeżych pomidorów, która tak wyśmienicie smakuje tylko teraz, gdy mamy piękne dojrzałe pomidory.
Polecam.


Składniki:
1 kg pomidorów lima
3 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
3 szklanki bulionu warzywnego (można użyć z kostki)
ewentualnie łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka oliwy
natka pietruszki
ryż

Pomidory wkładam do miski i zalewam wrzątkiem, pozostawiam na kilka chwil. Następnie ściągam skórę z pomidorów i trę je na tarce o dużych oczkach.
Na oliwę wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażę do porządnego zeszklenia cebuli. Dorzucam przetarte pomidory i chwilę razem smażę. Zalewam bulionem i gotuję ok. 15 minut. Zupę ściągam z kuchenki i miksuję. Ewentualnie doprawiam, jeśli pomidory są mdłe, można dodać trochę koncentratu.
Podaję z ryżem, posypaną obficie natką.

1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda;) też robię podobną;)

    Zapraszam do mnie;)

    www.spalamykilogramy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...