25 września 2012

Rogaliki na jogurcie

Mojego piekarzenia ciąg dalszy :) Jeszcze nie tak dawno temu nie posądzałabym siebie o wyrób wszelkiego rodzaju pieczywa. I to jeszcze ciepłego na sobotnie czy niedzielne śniadanie!
Muszę przyznać, że domowa piekarnia daje mi wiele frajdy i satysfakcji :)
Zapach i smak tych rogalików jest bezcenny. Lekkie, mięciutkie, lekko chrupiące i bardzo bardzo pachnące :)


Składniki:
500 g mąki pszennej
150 ml jogurtu naturalnego bez cukru
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
pół łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
3 łyżki oleju
rozbełtane jajko


W misce umieszczam mąkę, proszek do pieczenia, drożdże, sól oraz cukier. Mieszam oraz zalewam ciepłą wodą i ponownie mieszam. Wlewam jogurt, który wyjmuję z lodówki na kilka godzin przed robieniem rogalików, aby nabrał pokojowej temperatury oraz dodaję olej i wyrabiam ciasto. Odstawiam na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Następnie przekładam ciasto na stolnicę i jeszcze raz chwilę wyrabiam, ciasto rozwałkowuję dość grubo tak, aby wyszło 12 trójkątów, które wycinam oczywiście z rozwałkowanego placka. Każdy trójkąt zawijam w rogalik. Rogaliki przekładam na blachę wyłożoną papierem, przykrywam ściereczką i ponownie odstawiam na ok. 30 minut. Przed pieczeniem każdy rogalik smaruję rozbełtanym jajkiem i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20-25 minut aż rogaliki będą rumiane.
Polecam!

7 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś jagodzianki na jogurcie waniliowym i też był smaczne :D Ogólnie to bardzo fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. To się zgadza, domowe wypieki dają tyle satysfakcji i tak bardzo cieszą ! Rogaliki wygladają przepysznie i bardzo mięciutko ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i z przyjemnością zapraszam! Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...