6 października 2013

Pasztet z marchewki i soczewicy

Przeglądając ostatnio jakąś gazetę z przepisami natrafiłam na ten oto przepis. Kiedyś piekłam również inny pasztet z soczewicy i po tym dzisiejszym wypieku, muszę koniecznie dogrzebać się do tamtego przepisu, bo przypomniało mi się, jakie to dobre są pasztety wegetariańskie :)
Chyba żaden nie przebije mojego ulubionego pasztetu z selera, który już zachwalałam na blogu, ale te z soczewicą i warzywami są również przepyszne.


Składniki:
200 g czerwonej soczewicy
3-4 średniej wielkości marchewki
1 cebula
3 jajka
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
sól ziołowa
pieprz
1/2 łyżeczki curry

Soczewicę zalewam 1/2 szklanki wody i gotuję na małym ogniu , aż zrobi się lekka papka (trwa to ok. 15 minut). Co jakiś czas należy ją mieszać, ewentualnie dolewać odrobinę wody, ale niezbyt dużo, soczewica po rozgotowaniu ma być gęstą papką.
Na rozgrzany olej wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodaję wyciśnięty czosnek. Chwilę smażę i dodaję startą na dużych oczkach marchewkę. Smażę ok. 10 minut.
Marchewkę łączę z lekko wystudzoną soczewicą, doprawiam solą ziołową, pieprzem i curry. Sprawdzam, czy jest doprawione jak należy, soczewica wchłania przyprawy, więc soli i pieprzu nie należy żałować.
Po odpowiednim doprawieniu wbijam jajka, dodaję bułkę tartą, mieszam.
Masę przekładam do podłużnej małej foremki (użyłam jednorazowej aluminiowej) i piekę ok. 50 minut w 170 stopniach.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ja jestem zachwycona warzywnymi pasztetami, taki z soczewicy tez robiłam zmniejszą ilością marchewki, a dziś piekę po raz kolejny z cukinii, są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis brzmi znajomo, ale z selera musze koniecznie wypróbować. Bardzo lubie wegetarianskie pasztety!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie pasztety :) Robiłam już z soczewicą. Z selera jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...