14 lipca 2013

Indyk w kurkumie z zielonymi warzywami i ryżem

Lekki, szybki i zdrowy obiad. Polecam!


Składniki:
30 dag piersi indyczej
1/2 szklanki wody
płaska łyżeczka kurkumy
sól
pieprz
słodka papryka
garść zielonej fasoli szparagowej
1 brokuł
100g białego długoziarnistego ryżu
kawałek pora

Mięso kroję w cienkie paseczki, zalewam wodą i duszę do miękkości na małym ogniu (ok. 10-15 minut). Doprawiam solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Mieszam, jeszcze chwilę gotuję.
Ryż gotuję, a następnie mieszam z drobniutko pokrojonym kawałkiem pora.
Indyka w kurkumie podaję z porowym ryżem oraz ugotowaną fasolką i brokułem, którego gotuję ok. 8 minut we wrzątku (nie rozlatuje się i jest leciutko twardy).
Posypuję natką pietruszki.

Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...